Stanje naročila
Fotokioski
Informacije
08 205 91 91

Moj uporabniški račun

Prosim izberite...
Ob odjavi se iz varnostnih razlogov izbrišejo vsi neshranjeni projekti in vsebina vaše košarice.

Foto nasveti

Edinstvene fotografije "Veter in vreme"

Annika in Mathias Koch se ne pustita ustaviti neugodnim vremenskim razmeram. Iz njih ustvarita edinstvene foto motive.

Avtorica: Annika Koch

Ni modrega neba in sonca na vidiku? Brez skrbi, saj je to odlična priložnost za izjemne fotografije. Gosta meglena odeja, dramatično nebo po nevihti, meglica ali megleno, oblačno vreme: vsi ti scenariji odražajo zelo posebno razpoloženje in se razlikujejo od običajnih fotografij. Razkrivava svoje nasvete za takšne dih jemajoče fotografije.

Po nevihti posije sonce

Fotografija prikazuje prostrano pokrajino z višine. Po pokrajini se raztezajo vidni žarki svetlobe, ki se občasno prebijajo skozi oblake.
Ko se sonce po dežju prebije skozi oblake, nastane čaroben naravni spektakel.

Pregovor "po dežju vedno posije sonce" lahko pri fotografiranju razumete precej dobesedno. Zgornja fotografija je bila posneta v takem trenutku v Saški Švici. Na Gohrisch sva se povzpela v dežju, da bi ujela dramatično nebo po silovitem nalivu. Medtem ko se je na obzorju oblačnost počasi odmikala, so Dresden v daljavi obsijalii sončni žarki, tako da se je zdel kot v soju žarometov. V ospredju se je bohotila trdnjava Königstein, neposredno za njo pa je z neba še vedno močno kapljalo. Drama, ki je nikoli ne bi bilo mogoče ujeti v soncu.

Na spodnji fotografiji razblinjajoča se nevihta zagotavlja izjemno svetlobo in vznemirljivo vzdušje. To vodi do naslednjega nasveta: za skrivnostno vzdušje poiščite dodaten, mističen foto objekt, kot je na primer navidezno zapuščena lesena koča v tem primeru.

Oblaki in lesena koča na travniku so bili fotografirani sredi nevihte.
Vzdušje je skoraj nadrealistično, motiv pa je nevihtna celica.

Fotografiranje v slabem vremenu: Posebnosti glede opreme

  • Če fotografirate v dežju ali vlažnem vremenu, imejte s seboj nekaj, kar bo vpilo dežne kaplje, na primer bombažno brisačo, robček ali papirnate kuhinjske krpe. Vlaga lahko namreč pristane na objektivu.
  • Za zaščito fotoaparata pred dežjem lahko kupite posebne etuije. Uporabite lahko tudi vrečko za zamrzovanje ali - za večje fotoaparate - kapo za tuširanje.
  • Uporabite senčnik za objektiv. Prvotno je bil namenjen za preprečevanje neposrednega dostopa sončne svetlobe do objektiva, vendar je zelo učinkovit tudi proti dežnim kapljam.
  • Omislite si dežni plašč, najbolje v živo rumeni ali rdeči barvi, ki bo fotografiji dodal barvni pridih. Seveda je primeren tudi kot zaščita, da se sami ne zmočite preveč.
  • Mokrota in mraz lahko uničujeta motivacijo in razpoloženje. Topel napitek v takšnih situacijah dela čudeže. Zato si pripravite termovko s čajem, kavo ali toplo vodo.

Megla kot posledica plohe

Megla se razprostira nad gorsko pokrajino.
Meglica se skrivnostno giblje po gorski pokrajini in se vije okoli posameznih gorskih vrhov in dreves.

Všeč nama je, ko zvečer ali ponoči dežuje. Takrat obstaja velika verjetnost, da bo zaradi vlage nastala jutranja megla. To ima na fotografijah mističen, čaroben in skrivnosten učinek. Obstajajo številni kraji, ki imajo koristi prav od tega meglenega ozračja. Nasvet: Fotografijo kasneje uredite, saj so črno-beli posnetki z meglo videti še bolj impresivno.

Pri fotografiranju/v megli upoštevajte naslednje:

  • Poskusite z daljšimi časi osvetlitve, kar bo zagotovilo mehko meglico.
  • Če je mogoče, v kompozicijo fotografije vključite ostro izostrene predmete, saj se kontrasti in obrisi v megli hitro popolnoma izgubijo.
  • Za fotografiranje se premaknite na raven megle ali fotografirajte od zgoraj. Odločite se na podlagi gostote megle in položaja sonca: če je megla neprepustna in sonce sije nanjo ali šele vzhaja, sta pogled in fotografija od zgoraj še posebej navdušujoča.

Izkoristite samoto

Annika sedi na leseni ograji s hrbtom obrnjena proti gledalcu pred oblačnim Königseejem.
Neprijetno vreme poskrbi za čudovite samotne foto trenutke.

Pogosto sva celo vesela, ko je nebo sivo. To pomeni, da se v čudovitih krajih, ki jih običajno obišče veliko ljudi, ne dogaja veliko. Na zgornji fotografiji sva lahko v prijetnem druženju uživala v pogledu na jezero Königsee, prekrito z oblaki. Nasvet: Obiščite svoje najljubše lokacije še enkrat v sončnem vremenu in fotografirajte isti motiv z iste točke. S foto platnom lahko ustvarite primerjavo, vredno ogleda.

Čeprav je lepo biti sam v teh krajih, lahko zaradi vremena delujejo turobno. Na spodnji fotografiji, ki je bila posneta pri Herkulovih stebrih v Bielatalu, sva zato poskrbela za oblačila živih barv. Sicer zelo reducirane barve na fotografiji se z barvnim prelivom sprostijo, hkrati pa se ustvari določena napetost. Pomaga lahko na primer barvit dežni plašč ali dežnik.

Oseba, oblečena v rumen dežni plašč, stoji poleg Herkulovih stebrov in razburljivih skalnih formacij.
Herkulovi stebri v Bielatalu.

Zadnji nasvet za fotografiranje v slabem vremenu: ne bodite pozorni le na celotno pokrajino, temveč tudi na podrobnosti v naravi. Na primer fotografirajte kapljice na cvetovih in listih, odsev v luži ali dež, ki pada na tla ali v vodo. Naj vas veter in vreme ne ustavita, da bi se odpravili na raziskovanje. Nagrajeni boste z neverjetno lepimi in nenavadnimi motivi, obljubiva!

Annika in Mathias Koch vam želita obilo zabave.